onsdag 26 december 2007

Potatis- och purjolökssoppa

Igår hade jag och lillan min mor och bror på middag. Eftersom lilla loppan blivit frälst på potatis- och purjolökssoppan på förskolan, bestämde jag mig för att göra ett tappert försök. Resultatet blev ytterst uppskattat av såväl skeptiska dottern som av våra gäster, därför delar jag med mig av ett ungefärligt recept här - jag minns inte exakta mängder, men det brukar lösa sig!

GreenChilis potatis- och purjolökssoppa:

600-700 gram ekologisk potatis
1 gul lök, ganska stor
1 purjo, bara det vita
2 tärningar hönsbuljong
1 dl vitt vin - jag tog Mauro från låda
vatten så att det täcker - jag hade ungefär 3/4 L
1,5 dl visp- eller matlagningsgrädde
smör i lagom mängd att fräsa grönsakerna i (beror ju lite på kastrullen)
salt - jag tog två nypor havssalt
svartpeppar - dofta över efter smak


Skala och skiva potatisen, dela i lite mindre bitar. Hacka löken, skölj och skiva purjon fint. Smält smör i en stor kastrull, ha i potatis, lök och purjo och fräs upp, rör om efter hand så att det inte bränner - det ska inte heller brynas! Efter sisådär 10-15 minuter är det dags att ha i vinet. Det blir som en bottenskyla. Låt det puttra någon minut, ha sedan i vatten så att det knappt täcker. Smula i hönsbuljongen. Koka upp och låt det koka tills potatisen är mjuk, ungefär 15-20 min. Ta av från värmen och låt eventuellt svalna (isåfall får du senare värma på den igen). Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt grädde samt smaka av med salt och peppar. Servera med exempelvis knäckebröd och någon mild ost. Njut.

Tillägg: Jag glömde nämna att jag la i en nypa timjan för att runda av smaken lite. Det är inget måste - man kan utesluta det eller välja helt andra kryddor. Rätten är så mild och fin att det går att göra nästan vad som helst med den. Någon kanske gillar vitlök i allt, då går det också bra :)

10 kommentarer:

beerbelly sa...

mm låter riktigt gott. Ett köttben i den bara så är den klar? ;).

Greenchili sa...

Haha nädu, här ska inte has i något köttben =) Nästa recept blir på min fisksoppa, ska servera den när "svärmor" och "svägerskan" kommer på besök helgen efter nyår. Den du, den går inte av för hackor. Inget köttben där heller :P

beerbelly sa...

Hehe njut av soppan. Nu blir det någon slags tacos här :)

Greenchili sa...

Tacos är grymt gott! Man kan variera i oändlighet, grönsaker i alla färger och former, det går att göra vegetariska varianter med bönor eller quorn för dessutom. Jag brukar ha groddar istället för sallad, blir krispigare :)

Blev enkel lunch här idag - bacon, bruna bönor och stekt ägg. Gott det också. Kram

beerbelly sa...

Hehe du är så nyttig. Jag har salsa och köttfärs. Resten blir vad som finns :).
Ja bacon och ägg är verkligen inte fel.
Kram.

Greenchili sa...

Det onyttiga i tacos är, tro det eller ej, bröden. Kolla själv innehållsförteckningen, man blir mörkrädd :/

Har själv mängder av ost och créme fraiche på mina tacos, förutom grönsakerna och salsan då. Inget fel att använda köttfärs heller, men kul att det finns alternativ.

Kram

beerbelly sa...

Hehe nej det är nog bra med alternativ. Retas bara.
Ha en super kväll. Kram.

Z sa...

en annan kommer att tillaga soppan då mannen inte är hemma, för han gillar inte purjolök (& har förresten svårt för all lök som inte är hackad/passerad)!

Jag fuskar och lägger även till lite smält ost....

Greenchili sa...

Z: Så brukar jag också göra, när det är något min dotter eller pojkvännen inte tycker om :)

Fördelen här är ju att allting mixas, soppan ska vara slät. Tala inte om för honom vad som är i ;)

Z sa...

ska prova att göra en kupp och laga det innan han kommit hem, en dag,
och vädra efter mig. Tror han kommer att gilla soppan, om han inte ser lökformerna!