fredag 8 februari 2008

Kloka ord om snus

Som ett brev på posten efter mitt misslyckade snusstopp, publicerade aftonbladet idag en artikel som heter "Snusa, tjejer!". Nähä?

En rådgivare på Swedish Match går i en debattartikel ut med information om en undersökning, som i korthet går ut på att snus är 99% mindre skadligt än cigaretter ("reducerar hälsoriskerna med 90-99%"), vilket självfallet innebär att vi alla bör snusa istället! Vilken bedrövlig tanke detta egentligen är. Visserligen kan jag förstå det goda i att rökare går över till snus - det är jag den första att skriva under på. Detta gäller dock bara i de undantagsfall då rökare vid flera försök att sluta har misslyckats kapitalt och inte kan få stopp på eländet på annat vis.

Det den förnäme cancerspecialisten, som heter Freddi Lewin, om det nu säger er något, glömt att påtala är den höga grad av beroende man då ger sig in i. Som föredetta rökare kan jag gå ed på att det är långt svårare att sluta snusa än att sluta röka. Rökningen hade mig aldrig så fast och då jag slutade och sedemera gick över till att snusa, kunde jag inte ana vilka plågor detta skulle resultera i vid försök att sluta.

Snälla rökare, försök att sluta utan snus! I annat fall riskerar ni att för evigt vara slavar under nikotinet, precis som jag. Jag framhåller dock mer än gärna att det är bra mycket bättre att snusa än att röka, förutsatt att man alls inte kan sluta röka annars. Överväg noga era alternativ.

12 kommentarer:

beerbelly sa...

Hemskt minst sagt. Tycker du var stark som höll ut såpass ändå. Har du kunnat hålla en minskad nivå nu än innan kanske?
Ha det gött!
Kram

Greenchili sa...

Tack BB! Ja, nivån är något lägre än förut, men jag måste hålla efter det då vanans makt är stor.

Detsamma, kram!

Anonym sa...

Jo du är klok du :D Och begär är svårt.
Mycket svårt.

Greenchili sa...

Ms40+: Tack :) Summan av lasterna är konstant, som någon vis människa en gång sa.

brainonfire sa...

så vad har du slutat med? råna banker i östergötland? Jag menar ju du snusar ju rejält

Greenchili sa...

BoF: *fniss* Nåt i den stilen, ja ;)

la linda sa...

det var den mest iq-befriade debttartikel jag hört om. om cancerforskarna går ut med sådana artiklar vet jag inte hur stor sympati jag känner för dem och deras kunskap. rökning och snus skadar väl på olika sätt men ingt är ju på något sätt hälsosamt, pest eller kolera mer eller mindre. gud vad irriterande.

11 - Menea sa...

la linda honey, vad har DU för akademiska kunskaper om snusens cancerframkallande mekanism?
Sorry Chill, jag var tvungen..Snusa du gumman, du får ingen cancer av det.I värsta, värsta fall om du VERKLIGEN överdriver och om du är benägen, kan påverkas ditt CV system.
puss..det va kul att träffa dig

la linda sa...

11-menea honey: jag har inga akademiska kunskaper om snusens cancerfamkallning men kollar du en gång till på mitt inlägg så ser du kanske att det inte heller är vad jag påstår. däremot säger jag att rökning och snus skadar på olika sätt vilket är bevisat sedan långt tillbaka och det antar jag att också du vet. jag vet också utav andra akademiska undersökningar (och det finns flera av det slaget så vitt jag vet) att snusning visst framkallar cancer, så pass långt sträcker nämligen sig mina kunskaper. dessutom säger sig mitt sunda förnuft att något som innehåller nikotin, som ju är skadligt för kroppen, inte kan vara bra eller vidare hälsosamt. tack för ordet!!

Anonym sa...

Jag som har hört hans föreläsningar om detta med uppvisande siffror och källor kan bara konstatera att detta är korrekt sagt. Skall man gå från rökning, vilket ökar risken för cancer med 750% (konstant rökare) till att sluta helt. Då tar det fem år att halvera cancer risken och ytterligare fem år till för att få ner risken för alla dess typer av cancer.

Där en vanlig person har chanstalet ett att drabbas av cancer ligger en rökare på 6.9 till 9,8. dvs 690-980% mer chans. Varav en snusare ligger på 1 till 1.3.

Och det finns inte heller några bevisade fall där man kan konstatera att snusandet är orsaken till cancer-sjukdommen / för tidig död, vilket man kan göra med rökare där 7000 personer dör per år.

11 - Menea sa...

LL..what ever...jag tror att jag kan gilla dig skarpt ändå även om vi inte håller med varrandra.
Nu missbrukar jag chillis space igen...and I'm not sorry..
I love you people

Anonym sa...

Jag håller med totalt i att rökare istället borde sluta röka utan hjälpen av snus. Jag gjorde så och nu kan jag inte, hur hårt jag än försökt, sluta snusa.