lördag 17 maj 2008

Green Chilis Fisksoppa

I helgen är det trädgårdsarbete hos päronen som gäller. Jag, mr cutey cute och lillan rensar ogräs och äter god mat. Jag har lovat att dela med mig av receptet på min i vissa kretsar berömda fisksoppa, nu är det alltså äntligen dags.

Green Chilis fisksoppegryta (4-6 pers beroende på om det är förrätt eller varmrätt):

250 gram fryst torskryggfilé (2 st)
500 gram krossade eller passerade tomater (ICA tetrapak)
0,5 zucchini (om den är stor, annars 1 liten)
1 stor gul lök
1 stånd fänkål (eller 2 små)
1 kuvert saffran
1,5-2 tärningar fiskbuljong
1 dl torkade röda linser
5 dl vatten
3 dl vitt vin (jag tog Mauro från låda)
smör till glasering av grönsakerna, 1-2 msk beroende på stekjärnet.
salt och vitpeppar efter tycke och smak

Ta fram den frysta fisken så att den får tina något under tiden du förbereder resten. Låt den ligga kvar i sin förpackning tills det är dags att dela den i kuber. Skölj, ansa och dela grönsakerna i bitar. Ta den storleken du gillar, jag brukar ha ganska stora och delar zucchinin först i 1-2 cm skivor och sedan "kvartar" jag dem. Glasera* grönsakerna på låg-medelhög värme.
Häll 4 dl vatten i en liten kastrull, låt koka upp och ha i 1 fiskbuljongtärning och de röda linserna. Koka knappt mjuka i 9 minuter. Häll krossade/passerade tomater och 3 dl vin i en stor kastrull/gryta. Spara tetrapaketet från tomaten. Låt koka upp på medelhög värme. När linserna är "färdiga", häll i dem i tomatkoket. Salta och peppra och tillsätt saffran på de nästan färdiga grönsakerna. Rör om ordentligt och låt det steka med en stund. Häll den kvarvarande 1 dl vattnet i tetrapaket från tomaten. Ha i saffransgrönsakerna i tomat- och linskoket, vispa ur pannan med vattnet från tetrapaket och häll i det också. Dela fisken i 2 cm kuber ca (det är inte så noga) och tillsätt. Låt sjuda upp och ha på låg värme tills fisken är klar (vit rakt igenom).

Fisksoppegrytan tjänar på att tillagas dagen innan servering, då smakerna mognar.

Serveringsförslag: Vitlöksbröd eller kuvertbröd med smör till, visp- eller matlagningsgrädde att hälla i själv efter behag. Räkor är också jättegott att ha till, skalas och tillsätts isåfall vid serveringen.

1 portion, ifall det serveras som varmrätt och utan tillbehör ger 244 kcal, förutsätter att halvtorrt vin 12.5 % används vid tillagningen.




* Stek mjuka men bryn ej


4 kommentarer:

beerbelly sa...

Låter gott :)
Ha en bra helg i trädgården!
Kram

Anonym sa...

Som Gert Fylking säger, Äntligen :-D

Låter supergott!

Nollan sa...

Fisksoppa är en riktig höjdare, jag brukar växla mellan några olika varianter. Får testa den här någon gång :)

Ha en bra trädgårdshelg med god mat!

Greenchili sa...

Den som provar får gärna lov att berätta hur det gick sen :)

Kram på er!