fredag 30 maj 2008

Om jag inte var jag

Jag skulle vilja vara ett träd, med en tjock och stark stam. Jag skulle ha kraftiga grenar och ett fantastiskt bladverk. Mina löv skulle vara mörkt mörkt gröna och min täta krona skulle skydda mot allt från ösregn till gassande sol. Mina rötter skulle dricka ur den djupaste underjordiska källan, bara klart och friskt vatten.

Min största utmaning skulle vara att räkna stjärnorna, mitt största nöje att uppleva årstiderna och de olika gäster jag skulle få - fåglarna, ekorrar kanske…

Jag skulle bli ett gammalt träd. När jag dog skulle jag inte användas som virke, eller brännas. När jag dog skulle jag få förmultna och återgå till jorden för att sedan bli näring åt ett nytt, spirande träd. Om jag inte var jag.





Inlägget är ursprungligen ett svar på ett inlägg hos Hosanna

onsdag 28 maj 2008

Lite om mycket

Sitter och skriver en hemtenta med inlämning om cirkus en vecka, med uppehåll bara för att se Sex and the City där Samantha får bröstcancerdiagnos. Suck. Min tid för undersökning är inte förrän i slutet av nästa månad. Ibland känner jag att det är lugnt, andra gånger får jag panik. Vad händer med mitt liv om jag har cancer? Frågan är inte om jag överlever, frågan är hur det påverkar...allt.

Mr cc är underbar. Han kanske inte friar precis, men han pratar om underredesbehandling till vår fina bil, ringer mig flera gånger om dagen och bara...ja, han är mr cc. Nu börjar jag snart lipa.

Mobbo X motiverar mig att börja träna igen. Han och hans söta kattbebisar kommer gärna till oss på besök. Gissa om det blir populärt hos lillan! Jag skulle gärna adoptera både bror och mjuka kissekatter. Då får jag åtminstone en vuxen till i huset på heltid och två små varma kärleksbollar som kan väcka mig om morgnarna med att trampa på mina ömma bröst, som bonus. Katterna alltså.

Fast det kanske är lika bra att mr cc jobbar som han gör. Skulle vi tröttna på varandra om vi bodde ihop på heltid? Jag vet inte. I mina fantasier gör vi inte det, men vad har de med verkligheten att göra? I mina fantasier är jag frisk, ung, smart och vacker i evighet. Amen.

Min dotter är hands down världens finaste, smartaste, coolaste unge. Nu ska jag gå och kolla på henne medan hon sover.

onsdag 21 maj 2008

Bra idé - dålig idé

Först måste jag få ställa en retorisk fråga. Vad är det som flyger i mina grannar vid nio på kvällarna, som gör att de måste smälla i dörrar och flytta möbler, spela musik och skrika? Högljudda "diskussioner" föres lämpligen på dagtid, tack!

Jag börjar misstänka att den lägenheten är jinxed. Folk bor inte kvar där särdeles länge och de som bor där är alltid...ovanligt nattpigga (nu var jag diplomatisk). Alla andra i huset är så försynta så. Faktiskt har jag vid flera tillfällen kommit på mig själv med att tro att det finns en lägenhet till här, en hemlig en som ingen känner till där det bor en trollfamilj.

Nu var det inte alls detta jag tänkte skriva om, egentligen. Här kommer en liten punktlista med bra, respektive dåliga, idéer.

Bra idé*:
  • Plugga till tentan i god tid.
  • Planera sin tid lagom mycket.
  • Träna regelbundet.
  • Äta varierad och sund kost.
  • Städa ibland.
Dålig idé**:
  • Hälla vatten över grenuttag (ger visserligen spännande, elektriska ljud. Men ändå).
  • Göra allt utom att plugga när man har tre tentor på två veckor.
  • Tappa mobilen på bussen.
  • Tappa mobilen på en buss till efter att man fått tillbaka den. Samma dag.
  • Glömma tvätt i torkrummet.
  • Sträckläsa en bok*** hela natten när man måste upp nästa dag.

*Egentligen har jag inga bra idéer. Det där lät mest som sunt förnuft och förmaningar jag hört av någon annan. Att det bör vara bra idéer antar jag bara genom att testa motsatsen. Detta är alltså en kontrafaktisk lista. Motsatsen till ibland är "ytterst sällan", om någon nu undrade.

** Den här listan är idel egna erfarenheter, massor av "don't try this at home kids, cause I did and look where it got me". Jag har inga "gör såhär istället", tyvärr, bara en massa "no no".

*** Det är väl ingen som i sina vildaste fantasier får för sig att det skulle vara skolrelaterad literatur?? Menar väl det.

Varm och svettig

Mymlan vill gärna se hur långt en kedja kan gå från en blogg till en annan. Alltså, den som läser Mymlans eller något av de andra blogginläggen med rubriken "Varm och Svettig" uppmanas att skapa ett inlägg med samma rubrik och länka till Mymlan samt till den man såg det hos. I mitt fall var det hos Hosanna.

Senast fredag kl 21 slutar vi, annars finns det väl ingen ände på eländet :)

tisdag 20 maj 2008

Typiskt om strejken

Jag sympatiserar med sjuksköterskestrejken, och även med tredje man som drabbas av den eftersom jag är tredje man. Mina knutor i bröstet väntar snällt på att de får högre lön. Hoppas det blir snart.

måndag 19 maj 2008

Tentaplugg

Tentan: Hej, det är jag igen! *ler ondskefullt*

Chilin: Usch inte DU nu igen :( Om jag fixar dej nu så ses vi aldrig mer sen. Eller hur?


Tentan: Höhö... Sånt önsketänkande! *elakt flin* Nu ska vi allt se vad du tål, jag är extra svår!


Ja, så är det. Ni förstår vad detta innebär va? Min lägenhet kommer att bli skinande ren, barnet kommer att få massor av "kvalitetstid" och jag kommer att besvara all epost inom fem minuter. Släkten kommer att besökas, vänner kommer att ringas till och böckerna i bokhyllan sorteras i bokstavsordning efter författare och i kronologisk ordning inom varje författare. Det enda jag inte kommer att göra, förrän möjligen två dagar innan den förfärliga tentamen, är att plugga.

lördag 17 maj 2008

Green Chilis Fisksoppa

I helgen är det trädgårdsarbete hos päronen som gäller. Jag, mr cutey cute och lillan rensar ogräs och äter god mat. Jag har lovat att dela med mig av receptet på min i vissa kretsar berömda fisksoppa, nu är det alltså äntligen dags.

Green Chilis fisksoppegryta (4-6 pers beroende på om det är förrätt eller varmrätt):

250 gram fryst torskryggfilé (2 st)
500 gram krossade eller passerade tomater (ICA tetrapak)
0,5 zucchini (om den är stor, annars 1 liten)
1 stor gul lök
1 stånd fänkål (eller 2 små)
1 kuvert saffran
1,5-2 tärningar fiskbuljong
1 dl torkade röda linser
5 dl vatten
3 dl vitt vin (jag tog Mauro från låda)
smör till glasering av grönsakerna, 1-2 msk beroende på stekjärnet.
salt och vitpeppar efter tycke och smak

Ta fram den frysta fisken så att den får tina något under tiden du förbereder resten. Låt den ligga kvar i sin förpackning tills det är dags att dela den i kuber. Skölj, ansa och dela grönsakerna i bitar. Ta den storleken du gillar, jag brukar ha ganska stora och delar zucchinin först i 1-2 cm skivor och sedan "kvartar" jag dem. Glasera* grönsakerna på låg-medelhög värme.
Häll 4 dl vatten i en liten kastrull, låt koka upp och ha i 1 fiskbuljongtärning och de röda linserna. Koka knappt mjuka i 9 minuter. Häll krossade/passerade tomater och 3 dl vin i en stor kastrull/gryta. Spara tetrapaketet från tomaten. Låt koka upp på medelhög värme. När linserna är "färdiga", häll i dem i tomatkoket. Salta och peppra och tillsätt saffran på de nästan färdiga grönsakerna. Rör om ordentligt och låt det steka med en stund. Häll den kvarvarande 1 dl vattnet i tetrapaket från tomaten. Ha i saffransgrönsakerna i tomat- och linskoket, vispa ur pannan med vattnet från tetrapaket och häll i det också. Dela fisken i 2 cm kuber ca (det är inte så noga) och tillsätt. Låt sjuda upp och ha på låg värme tills fisken är klar (vit rakt igenom).

Fisksoppegrytan tjänar på att tillagas dagen innan servering, då smakerna mognar.

Serveringsförslag: Vitlöksbröd eller kuvertbröd med smör till, visp- eller matlagningsgrädde att hälla i själv efter behag. Räkor är också jättegott att ha till, skalas och tillsätts isåfall vid serveringen.

1 portion, ifall det serveras som varmrätt och utan tillbehör ger 244 kcal, förutsätter att halvtorrt vin 12.5 % används vid tillagningen.




* Stek mjuka men bryn ej


onsdag 14 maj 2008

Surtant och balsampromenad

Glömd gympakasse, tvättid, läkarbesök, tvätt igen, lunch med ny väninna "K". Tvätt igen, klar två minuter innan tvättidens slut. Jag har ingen optimistklocka. Sur tant stod och väntade, kallade mig nåt onämnbart när jag gick ut. Stackars människa, hon måste ha haft en riktigt dålig dag.

Härlig kortpromenad med dottern, goa fd grannen och hennes hund var som balsam för själen. Åh solljus!


Jag har nya fräknar, precis som det ska va!

tisdag 13 maj 2008

Något galen helg

Fredagen har jag inte så mycket att säga om, mer än att det var fantastiskt härligt att få hem mr cutey cute igen. Den första dagen försvinner alltid alldeles för snabbt, förmodligen för att den är superhärlig. Det fantastiska vädret gjorde sitt till.

Lördagen. Oj. Utekväll med mr ccs föredetta arbetskamrat och dennes kusin, plus tillhörande "crew". Förfest i en håla jag aldrig hört talas om förut. Fest mitt ute i ingenstans på ett ställe med förfärlig musik. Allt det där visste jag såklart redan innan jag satte foten där, men jag hade inte kunnat ana vidden av misären.

Först höll vi på att inte komma iväg, för att jag hade hittat på en massa saker vi skulle göra; sätta på skattemärke på bilen (jo, sånt kan ta tid), jippo ute hos päronen och sen packa en massa. Ja, för det duger inte att bara ha ett ombyte om man ska sova borta och sen gå iväg nånstans nästa dag. Det tar ett par timmar att köra dit vi skulle och vi kunde ju inte precis köra raka vägen dit själva. Som tur var ställde svägerskan, S, upp och skjutsade. Stackarn missade sina egna planer bara för att vi var försenade. Usch, stress gör mig mer förvirrad än vanligt
*.

Väl på förfesten möts vi i dörren av en liten flicka på sisådär en fyra-fem år. "Jaha, barnvakten har inte kommit ännu" tänkte jag, helt felaktigt såklart. Barnvakten var redan där. Faktum var att förfesten var hemma hos en småbarnsfamilj, med en kompis på besök dessutom (fem år hon också tror jag). Mamman rökte inomhus och bredvid satt hennes gravida syster och rökte hon också. Folk svor, berättade slagsmålshistorier...och på väggarna hängde halvnakna bilder på sagda mor. Släpp ut mig. Lekte lite med barnen och försökte få tiden att gå medan vi väntade på att komma iväg. Kräv körkort för att få skaffa barn!

När vi väl kom dit började jag fylla på, för det fanns inte så mycket annat att göra. Folk runt omkring föregick gärna med gott exempel. I efterhand berättade mr cc att det fanns en hel del "prospects" där, tydligen vid vårt bord dessutom. Bara så ni ska få en idé om vad det handlar om så spelades det dansbandsmusik, jag tillbringade mesta delen av tiden med att hångla upp min pojkvän och pussade på och dansade med en annan killes tjej**. Något överförfriskad slutade natten, runt halv ett, med att jag knappt medvetet satte mig i bilen påväg hem och högljutt bad mr cc att sluta äta dillchips så att jag skulle slippa kräkas i vår bil. Jag klarar helt enkelt inte av alkohol i stora mängder längre. Note to self: Du har fyllt 30 och är praktiserande deltidsnykterist***!

Sen var det söndagen, ja. Nämnde jag att vi skulle på mr ccs släktings kalas på söndagen? Höhö. Minns inte riktigt hur jag kom i säng, men jag fick av mig kontaktlinser och lite grand av sminket åtminstone. Resten satt under ögat när jag vaknade för andra gången klockan halv åtta av att svärmor och svägerskan skulle ut med hästarna eller nåt. Sen hade jag precis somnat när mr cc fick för sig att det var trist att vara vaken ensam, eller någonting närbesläktat. Jag hade precis så ont i huvudet och mådde exakt så illa som ni kan föreställa er. Troligen värre. Försökte somna om, fick en katt i huvudet. Sen två katter trippandes över mina ömma bröst****. Det blev inte många timmars sömn den natten kan jag avslöja. Jag var ett veritabelt vrak. Fick i mig en banan och lite drickyoghurt innan det var dags att ge sig iväg på kalas med stora tjocka svärsläkten. Som genom ett under försvann den värsta bakfyllan i bilen på vägen dit och allting gick bra. Lyckades tillockmed äta av den goda maten som serverades.

Så. Det där var min något galna helg. Gonatt ;)


* Det ÄR faktiskt möjligt.

** Det var iallafall ganska trevligt, tyckte mr cc också!

*** Ja, vad heter det annars när man inte dricker till ordentligt mer än på sin höjd en gång i kvartalet?

**** PMS!

Hjälp till självstjälp

Som ni säkert vet har jag försökt sluta snusa tidigare i år*. Det gick inte så värst bra, och jag insåg hur dumt det var att börja snusa för att sluta röka. Det var helt okej att byta ut några prillor mot nikotinfritt snus, men det var (som tur är) ungefär lika dyrt och rann därför ut i sanden. Nu visar det sig att det motsvarar att ha godis under läppen vad gäller kariesangrepp. Hu vad gräsligt (varning: väldigt äcklig bild)!

Nä, jag säger som jag sagt tidigare; det bästa sättet att sluta snusa är att aldrig börja.

Inlägg om min något galna helg kommer förhoppningsvis ikväll... ;)



*Sök på "snus" på bloggen så dyker det upp ett gäng inlägg.

måndag 12 maj 2008

Kålrabbi

Kålrabbin är en underskattad, om inte helt av vår generation bortglömd, grönsak. Tyvärr får folk för sig att den endast går att äta kokt - och då anser jag inte att den riktigt kommer till sin rätt. Skär bort skal och stabbiga delar och dela den i stavar. Ringla över någon god olja, gärna valnötsolja, samt droppa över pressad citron. Krydda med havssalt och lite svartpeppar. Njut.

fredag 9 maj 2008

Grön sparris

Åh vilken underbar primör sparrisen är! Jag brukar tillaga den väldigt enkelt, och den fungerar då som tillbehör till det mesta - stekt/grillad halloumi (cypriotisk ost) är min favorit.


Ljummen sparrissallad á la Green Chili:

1 knippe grön sparris
halverade körsbärstomater (cocktailtomater) i valfri mängd (jag tog 10)
1 klyfta färsk vitlök eller ett gäng blad ramslök
någon god olivolja, gärna smaksatt
pressad citron
några nypor havssalt
svartpeppar
smör till stekning

Stek den sköljda och ansade (ta bort den nedre, stabbiga delen) sparrisen i smöret på medelhög värme tills de är knappt mjuka. Blanda tomat och sparris samt finhackad vitlök eller strimlad ramslök på ett serveringsfat. Ringla över olivolja, skvätt över pressad citron, smula över havssalt och svartpeppar. Blanda, servera, njut!

måndag 5 maj 2008

L-word

På vardagskvällarna, och på de ovanliga helgkvällar då varesig dottern eller mr cutey cute är hemma, hyr jag romantiska komedier och dricker rödvin. Ibland är jag ensam, ibland tittar jag med en tjejkompis. Oftast är de lätta att förutse. De slutar alltid lyckligt och oerhört romantiskt.

Ibland, som ikväll, undrar jag varför jag tittar på romantiska snyftkomedier. Är inte de mest till för singlarna? Kanske jag saknar romantiken, fast mr cc är fin på så många sätt. Visst gör han goda försök, köper blommor för att göra mig glad eller säger "älskling" ibland. Tyvärr är han snabb att påpeka att det bara är för min skull. För att jag ska bli glad, inte för att han egentligen menar det, eller? Det är väldigt, väldigt sällan som han yttrar L-ordet och då alltid med ett äcklat uttryck. Usch, kärlek! Som om han gick i förskolan fortfarande, ni minns den tiden då tjejerna fortfarande jagade killarna med pussar och killarna ännu inte drabbats av hormonchocken i tonåren. Jag tror ju att han älskar mig ändå, men jag kan inte hjälpa det om jag saknar romantiken.

Om han älskar mig, varför är då ordet så laddat och svårt? Efter tre år börjar jag undra lite. Over and out.

lördag 3 maj 2008

Sångfågeln vaknar

Idag när jag och dottern tog en liten promenad i stan, råkade jag titta upp precis när två fantastiskt söta små finkar* landade på en gren. Det blev att snabbt hala upp mobilkameran, fast självklart blev bilden inte så värst bra. De var så vackra, så fria, så somrigt fladdriga. Allting står i blom här, det är lika varmt som på Familjeresan och året lovar att bli lika fantastiskt som jag trodde runt nyår.

Jag måste sjunga. Det känns i hela kroppen!

* Tror jag. De var gröna - då är det väl grönfink? Jag måste köpa mig en fågelbok!

torsdag 1 maj 2008